electro-music.com   Dedicated to experimental electro-acoustic
and electronic music
 
    Front Page  |  Articles  |  Radio
 |  Media  |  Forum  |  Wiki  |  Links  |  Store
Forum with support of Syndicator RSS
 FAQFAQ   CalendarCalendar   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   LinksLinks
 RegisterRegister   ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in  Chat RoomChat Room 
Live streaming at radio.electro-music.com

  host / artist show at your time
  EdisonRex Edison's Electronic Review
Please visit the chat
 Forum index » Clavia Nord Modular » G2 FAQ
Two masterkeyboards simultaneously on the G2 engine
Post new topic   Reply to topic Moderators: Nord Modular Editors
Page 1 of 1 [6 Posts]
View unread posts
View new posts in the last week
Mark the topic unread :: View previous topic :: View next topic
Author Message
northstar



Joined: Jan 19, 2006
Posts: 35
Location: Vienna/Austria/EU

PostPosted: Thu Jan 19, 2006 10:51 pm    Post subject:  Two masterkeyboards simultaneously on the G2 engine
Subject description: How can I use two kb controllers simultaneously on the engine, each one ctrl ists resp slot
Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Hi to everybody, Very Happy

I'm new to the forum and extremely interested in buying the Nord Modular G2 engine. I was instantly addicted to that outstanding concept when I read about the modular architecture. Shure, there's software like Reaktor. But I don't like dependency on PlugIns, it's not reliable on stage to work with laptops. And can you imagine using a desktops and external monitor-screens mobile? What's up to me I'm of the old "rock solid hardware for the specific purpose" school. Wink

Furthermore I think the Nord Modular is much easier to program and patch and it must be pure pleasure in comparison to the Reaktor.

Anyhow, there's one question, that's certainly crucial for me. I would like to use the G2 engine with 2 keyboard-controllers in multitrimbral-mode. One masterkeyboard controlling the first slot on full octave-width and the other controller doing it as well, full octave-width, independently with the second slot.

Is that possible? I recon' it should be possible by making the two masterkeyboards send their midi-messages on their respective midi channels. But then again: The engine has only one midi-input plug. Or would slaving the midi-out signal of the first controller via midi-through through the second one and the second ones midi-out routing to midi-in on the engine be the solution??

Another crucial question for me:
I read a lot about reboot problems with the engine in other threads. engines getting stuck and stalling when trying to update the OS or when loading patches that contain defects.
The answer in this threads was that those major problems were recognized by Clavia and the bug fixed by OS 1.32 update.

Can I rely on obtaining an engine with that updated OS version already installed (or better yet: the current 1.4) by Clavia when buying the engine now, Jan 2005? (In Vienna/Austria)

Thanx a lot Wink
northstar
Back to top
View user's profile Send private message
seraph
Editor
Editor


Joined: Jun 21, 2003
Posts: 12084
Location: Firenze, Italy
Audio files: 33
G2 patch files: 2

PostPosted: Fri Jan 20, 2006 1:19 am    Post subject: Re: Two masterkeyboards simultaneously on the G2 engine
Subject description: How can I use two kb controllers simultaneously on the engine, each one ctrl ists resp slot
Reply with quote  Mark this post and the followings unread

northstar wrote:
The engine has only one midi-input plug.

what about a midi merge Question

_________________
homepage - blog - forum - youtube

Quote:
Politics is the entertainment division of the military industrial complex - Frank Zappa
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
northstar



Joined: Jan 19, 2006
Posts: 35
Location: Vienna/Austria/EU

PostPosted: Fri Jan 20, 2006 1:39 am    Post subject:  Question specified Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Thanks, Seraph!

But to further specify my question and concern:
Is the engine capable of responding to two simultaneously and parallel via respective midi channels recieved midi commands? Is it capable in a multitimbral setting of controlling the one slot by the received midi commands on channel x and the other slot by the recieved midi commands on channel y thus being able to play one patch with the first keyboard and the other patch with the second keyboard? Simultaneously.

Have a nice day everybody,
northstar
Back to top
View user's profile Send private message
mosc
Site Admin


Joined: Jan 31, 2003
Posts: 17606
Location: Allentown, PA
Audio files: 124
G2 patch files: 60

PostPosted: Fri Jan 20, 2006 11:00 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Yes, sure. In normal operation each slot responds to its own MIDI channel. You can set each slot to whichever channel you wish in the editor.

You can probalby push the first controller through the MIDI THRU of the second controller providing a simple MIDI merger. Chaining more than two devices can cause some noticable delays.

As for the engines hanging - well there are many people with engines that upgrade them without problems. I wouldn't worry about it.

_________________
--Howard
my music and other stuff
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website AIM Address
Blue Hell
Site Admin


Joined: Apr 03, 2004
Posts: 20476
Location: The Netherlands, Enschede
Audio files: 147
G2 patch files: 318

PostPosted: Fri Jan 20, 2006 11:35 am    Post subject: Re: Two masterkeyboards simultaneously on the G2 engine
Subject description: How can I use two kb controllers simultaneously on the engine, each one ctrl ists resp slot
Reply with quote  Mark this post and the followings unread

northstar wrote:

Can I rely on obtaining an engine with that updated OS version already installed (or better yet: the current 1.4) by Clavia when buying the engine now, Jan 2005? (In Vienna/Austria)


I wouldn't do that ... I mean rely on ... it might still be shipped with OS V1.1 ... but of course, like mosc said, most people have had no problems updating the OS.

I've got two engines myself and have updated those at least some 20 times or so and did not have any problems. It would be wise to follow Clavia's advice to unplug all MIDI, well at least the inputs, I guess. And maybe don't try to upgrade two engines simultaniously .. I never tried that BTW ;-)

_________________
Jan
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
northstar



Joined: Jan 19, 2006
Posts: 35
Location: Vienna/Austria/EU

PostPosted: Fri Jan 20, 2006 3:03 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

@ mosc, @ blue hell:

Hi Howard, hi Jan,

Thanks for your replys! Everything on track now, no more concerns. Very Happy

northstar
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic Moderators: Nord Modular Editors
Page 1 of 1 [6 Posts]
View unread posts
View new posts in the last week
Mark the topic unread :: View previous topic :: View next topic
 Forum index » Clavia Nord Modular » G2 FAQ
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
e-m mkii

Please support our site. If you click through and buy from
our affiliate partners, we earn a small commission.


Forum with support of Syndicator RSS
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Copyright © 2003 through 2009 by electro-music.com - Conditions Of Use