electro-music.com   Dedicated to experimental electro-acoustic
and electronic music
 
    Front Page  |  Articles  |  Radio
 |  Media  |  Forum  |  Wiki  |  Links  |  Store
Forum with support of Syndicator RSS
 FAQFAQ   CalendarCalendar   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   LinksLinks
 RegisterRegister   ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in  Chat RoomChat Room 
Live streaming at radio.electro-music.com

  host / artist show at your time
  Rob Adventures in Sound
Please visit the chat
 Forum index » DIY Hardware and Software
ms20 Jorg schmitz layout
Post new topic   Reply to topic Moderators: jksuperstar, Scott Stites, Uncle Krunkus
Page 1 of 1 [18 Posts]
View unread posts
View new posts in the last week
Mark the topic unread :: View previous topic :: View next topic
Author Message
isak



Joined: Dec 13, 2009
Posts: 696
Location: Israel
Audio files: 18

PostPosted: Wed Jan 02, 2013 2:24 am    Post subject: ms20 Jorg schmitz layout Reply with quote  Mark this post and the followings unread

i was wandering if you guys can help me with something please.
from the next layout..
http://www.analog-synth.de/synths/mod2/ms20filter/rene_ms20_filter_clone%20rev%204.pdf

build it and i'm not sure about the sound, i dont have an ms20, never had one, so i really dont know if its came out ok.

i attached the sound demos for you to hear, can you please tell if its sounds like yours?

used -/+15V
green leds.
Saw wave from the Odyssey VCO (Andy1960 layout).
first demo - reso is at 12 o'clock.
second demo - reso is at 3 o'clock
third demo - reso is all the way up.

please tell me if the reso is ok and its sound like the original.

i thank you in advance.
cheers,
Isak E.


12 oclock reso.wav
 Description:

Download
 Filename:  12 oclock reso.wav
 Filesize:  850.82 KB
 Downloaded:  189 Time(s)


3 oclock reso.wav
 Description:

Download
 Filename:  3 oclock reso.wav
 Filesize:  1015.08 KB
 Downloaded:  200 Time(s)


reso all the way up.wav
 Description:

Download
 Filename:  reso all the way up.wav
 Filesize:  1.57 MB
 Downloaded:  191 Time(s)


_________________
http://www.myspace.com/mgmtrance
Back to top
View user's profile Send private message
LektroiD



Joined: Aug 23, 2008
Posts: 977
Location: Scottish Borders
Audio files: 2
G2 patch files: 2

PostPosted: Thu Jan 03, 2013 7:58 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

I can't help with the sound comparison (although going by memory, it sounds very familiar). I would however, be interested to know if it's easy to adapt this into the elusive MS20 HPF?
_________________
My tunes available here
(check out the new Electro-Funk LP)
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
isak



Joined: Dec 13, 2009
Posts: 696
Location: Israel
Audio files: 18

PostPosted: Thu Jan 03, 2013 8:18 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Very easily.

Lock at the first link I uploaded.
Now, you see the 1nF blow the upper 3080?
Take the right pin of this cap out and connect the sound source (vco) to that pin, that's it, you got HP Smile

cheers.

_________________
http://www.myspace.com/mgmtrance
Back to top
View user's profile Send private message
LektroiD



Joined: Aug 23, 2008
Posts: 977
Location: Scottish Borders
Audio files: 2
G2 patch files: 2

PostPosted: Thu Jan 03, 2013 3:48 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Simple enough to make it switchable then... I'm now wondering if there's a bandpass (or notch) on the board to tap into...
_________________
My tunes available here
(check out the new Electro-Funk LP)
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
isak



Joined: Dec 13, 2009
Posts: 696
Location: Israel
Audio files: 18

PostPosted: Thu Jan 03, 2013 10:11 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

here you go...
http://www.birthofasynth.com/Scott_Stites/Pages/dualms20_main.html

_________________
http://www.myspace.com/mgmtrance
Back to top
View user's profile Send private message
LektroiD



Joined: Aug 23, 2008
Posts: 977
Location: Scottish Borders
Audio files: 2
G2 patch files: 2

PostPosted: Fri Jan 04, 2013 2:33 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

isak wrote:
here you go...
http://www.birthofasynth.com/Scott_Stites/Pages/dualms20_main.html


Ace. I wonder how to wire the switch when the capacitor leg is lifted for the HP, then reconnect the leg for the LP..

Also, What do the LEDs do (I've not seen LEDs on a filter before)... Should I bring them to the front panel?

There is one more question, the .47µF capacitor, is it polarised? Which orientation? I have an Electrolytic with the positive going to the output...

I also noticed some mismatches with the PCB and the schematic. On the PCB, it seems the resistor at CV1 is 22K, the resistor at CV2 is 100K.. There is also a 22K between the two CV's going nowhere?


Many thanks for posting this, it's a fun little project Smile

_________________
My tunes available here
(check out the new Electro-Funk LP)
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
isak



Joined: Dec 13, 2009
Posts: 696
Location: Israel
Audio files: 18

PostPosted: Fri Jan 04, 2013 4:20 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

The .47uF is poly, no polarity.
I put 100k to all,like the original scheme says, didn't check it tho..
before going further with this project I want to make sure the sound I get is correct.
please pay attantion to the next post..(roll down a bit)
http://electro-music.com/forum/post-375902.html#375902
important info Sebo is giving me there Smile

_________________
http://www.myspace.com/mgmtrance
Back to top
View user's profile Send private message
isak



Joined: Dec 13, 2009
Posts: 696
Location: Israel
Audio files: 18

PostPosted: Fri Jan 04, 2013 8:19 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

BTW...
More important note.
When on LP mode right pin of 1nF need to be connected.
When on HP right pin of 1nF need to be disconnected and act as the input.
So you will need a 6 pin on & on switch.
One operation to move from LP to HP, second operation to connect and disconnect right pin of 1nF.

_________________
http://www.myspace.com/mgmtrance
Back to top
View user's profile Send private message
steffensen



Joined: Jul 11, 2012
Posts: 95
Location: Sweden

PostPosted: Tue Jan 08, 2013 1:27 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

I too can only judge from memory, and i do hear the MS-20 vibe goin on here. Good work my friend! Sounds awesome.
Back to top
View user's profile Send private message
isak



Joined: Dec 13, 2009
Posts: 696
Location: Israel
Audio files: 18

PostPosted: Wed Jan 09, 2013 4:28 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Thanks Smile

I made a dual ms20.
After seeing the next vid I'm sure the Jorg design is close to the original Smile
move to 2:00 min Wink
http://www.youtube.com/watch?v=6o6XCj5LjOo&sns=em

If you guys have more refferensece I'll be happy to hear.

Cheers.

_________________
http://www.myspace.com/mgmtrance
Back to top
View user's profile Send private message
LektroiD



Joined: Aug 23, 2008
Posts: 977
Location: Scottish Borders
Audio files: 2
G2 patch files: 2

PostPosted: Thu Jan 10, 2013 5:40 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

I built it, initially wiring up the power backwards, but since replaced the 2x CA3080's and the TL074, and it doesn't work... It seems to make a bandpass effect when I wire the in to the out and vice versa, but in the normal configuration I get nothing except a small amount of random noise...

What else might have popped?

_________________
My tunes available here
(check out the new Electro-Funk LP)
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
isak



Joined: Dec 13, 2009
Posts: 696
Location: Israel
Audio files: 18

PostPosted: Fri Jan 11, 2013 1:54 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Try to check all the jumpers.
I did a mistake with 2 jumpers when soldering them.
Oriontetion of the IC's.
transistors i used is BC557, dont know what you used but check the pinout.

_________________
http://www.myspace.com/mgmtrance
Back to top
View user's profile Send private message
LektroiD



Joined: Aug 23, 2008
Posts: 977
Location: Scottish Borders
Audio files: 2
G2 patch files: 2

PostPosted: Fri Jan 11, 2013 4:08 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

isak wrote:
Try to check all the jumpers.
I did a mistake with 2 jumpers when soldering them.
Oriontetion of the IC's.
transistors i used is BC557, dont know what you used but check the pinout.


I used BC558C as per Rene's schematic (It was the only info I could find relating to the transistors as there doesn't seem to be a BOM anywhere)...
http://www.uni-bonn.de/~uzs159/rs20.png

Here's a photo I took before I replaced the chips, although they are in the same orientation, and I replaced the electrolytic capacitor for a film one...


RICH3303.jpg
 Description:
 Filesize:  3.34 MB
 Viewed:  63 Time(s)
This image has been reduced to fit the page. Click on it to enlarge.

RICH3303.jpg



_________________
My tunes available here
(check out the new Electro-Funk LP)
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
isak



Joined: Dec 13, 2009
Posts: 696
Location: Israel
Audio files: 18

PostPosted: Fri Jan 11, 2013 5:42 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Can you upload the full pcb size pic?
If I recall the 470nF at the output needs to be poly.
did checked the led oriontetion?

_________________
http://www.myspace.com/mgmtrance
Back to top
View user's profile Send private message
LektroiD



Joined: Aug 23, 2008
Posts: 977
Location: Scottish Borders
Audio files: 2
G2 patch files: 2

PostPosted: Fri Jan 11, 2013 10:01 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

The updated photo... I didn't fit the LED's as I thought these were only for display, not functionality...

*Edit*
LED's fitted, makes no difference, except they display when the source is plugged into the output (nothing happens on the input)


RICH3309.jpg
 Description:
 Filesize:  560.94 KB
 Viewed:  60 Time(s)
This image has been reduced to fit the page. Click on it to enlarge.

RICH3309.jpg



_________________
My tunes available here
(check out the new Electro-Funk LP)
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
isak



Joined: Dec 13, 2009
Posts: 696
Location: Israel
Audio files: 18

PostPosted: Fri Jan 11, 2013 11:30 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

LEDs need to be green, it's important.
Don't plugin nothing to the input, first let's check if it's working right.
the LEDs need to be off (not lighted) when the reso is all the way down CCW.
Is it like that?
If yes turn the F to 12 o'clock and slowly trund the reso CW the LEDs need to light after half way (12 o'clock) and fully lighted when turning the reso all the way.
In this way it suppose to self osc.
Please try that and report back.

_________________
http://www.myspace.com/mgmtrance
Back to top
View user's profile Send private message
LektroiD



Joined: Aug 23, 2008
Posts: 977
Location: Scottish Borders
Audio files: 2
G2 patch files: 2

PostPosted: Fri Jan 11, 2013 5:03 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Green LEDs are in, but I can't do any more tests for two weeks, as I'm away. They only lit when a source was plugged into the output. I'm wondering if I popped the transistors too when I fed it with inverted power...
_________________
My tunes available here
(check out the new Electro-Funk LP)
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
mrkva



Joined: Jan 25, 2012
Posts: 41
Location: poland/slovakia/netherlands

PostPosted: Sun Apr 06, 2014 3:34 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Hey guys,

maybe you can help me out. I've built myself the same circuit.
Filter part is working without issues, but resonance acts weird. It get very resonant around 1 o'clock and higher, and only in high frequencies. Maybe like just 3-5kHz. LEDs are lightning up in high resonances. I used same values as in the circuit, except the frequency pot which is not 47k but 100k - shouldn't matter right?

Thanks for any help/info
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic Moderators: jksuperstar, Scott Stites, Uncle Krunkus
Page 1 of 1 [18 Posts]
View unread posts
View new posts in the last week
Mark the topic unread :: View previous topic :: View next topic
 Forum index » DIY Hardware and Software
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
e-m mkii

Please support our site. If you click through and buy from
our affiliate partners, we earn a small commission.


Forum with support of Syndicator RSS
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Copyright © 2003 through 2009 by electro-music.com - Conditions Of Use