electro-music.com   Dedicated to experimental electro-acoustic
and electronic music
 
    Front Page  |  Articles  |  Radio
 |  Media  |  Forum  |  Wiki  |  Links  |  Store
Forum with support of Syndicator RSS
 FAQFAQ   CalendarCalendar   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   LinksLinks
 RegisterRegister   ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in  Chat RoomChat Room 
Live streaming at radio.electro-music.com

  host / artist show at your time
  Rob Adventures in Sound
Please visit the chat
 Forum index » DIY Hardware and Software
Anyone built Jorg's 909 kick PCB?
Post new topic   Reply to topic Moderators: jksuperstar, Scott Stites, Uncle Krunkus
Page 3 of 3 [70 Posts]
View unread posts
View new posts in the last week
Mark the topic unread :: View previous topic :: View next topic
Goto page: Previous 1, 2, 3
Author Message
furio



Joined: Dec 25, 2009
Posts: 103
Location: Austria

PostPosted: Mon Jan 28, 2013 9:57 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

isak wrote:
It's marked in the PDF as Tune not Tone.
This is why I got confused, I though to my self how can it be that I got pitch and tune? Now it's all cleared Smile
ok, got it, it's Tone not Tune.

Isak, Tune and Tone for me are synonyms Wink
Back to top
View user's profile Send private message
isak



Joined: Dec 13, 2009
Posts: 692
Location: Israel
Audio files: 18

PostPosted: Wed Jan 30, 2013 1:32 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Hehehe, got you Smile

Tell me please, can I replace the bc559a with bc560c?

_________________
http://www.myspace.com/mgmtrance
Back to top
View user's profile Send private message
furio



Joined: Dec 25, 2009
Posts: 103
Location: Austria

PostPosted: Wed Jan 30, 2013 2:58 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Hi Isak,
I've only used the amplification C factor for all BC5*'s and works & it sounds great.
Back to top
View user's profile Send private message
isak



Joined: Dec 13, 2009
Posts: 692
Location: Israel
Audio files: 18

PostPosted: Wed Jan 30, 2013 4:10 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Thanks man Smile
I think the best will be to socket all and try.

Cheers.

_________________
http://www.myspace.com/mgmtrance
Back to top
View user's profile Send private message
furio



Joined: Dec 25, 2009
Posts: 103
Location: Austria

PostPosted: Wed Oct 30, 2013 2:00 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Hi folks !! Smile


SuperTR-909BD.jpg
 Description:
 Filesize:  63.32 KB
 Viewed:  2410 Time(s)

SuperTR-909BD.jpg


Back to top
View user's profile Send private message
isak



Joined: Dec 13, 2009
Posts: 692
Location: Israel
Audio files: 18

PostPosted: Thu Oct 31, 2013 2:51 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Hi furio.

looking good Smile
what is your 11th pot for?
i know that there are only 10 pots..

cheers.

BTW built the kick but didnt put pots yet..

_________________
http://www.myspace.com/mgmtrance
Back to top
View user's profile Send private message
furio



Joined: Dec 25, 2009
Posts: 103
Location: Austria

PostPosted: Thu Oct 31, 2013 6:37 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Thanks Isak, Impact Tone is the 11th pot.
Back to top
View user's profile Send private message
isak



Joined: Dec 13, 2009
Posts: 692
Location: Israel
Audio files: 18

PostPosted: Thu Oct 31, 2013 8:05 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Oohhh the one you said to put instead of the 22-50k right?
Cool.

Another question...
From the layout I don't see the main output.
The vol pot pin 2 is connected to pin 3, is this correct?
if yes where is the output? I missing it Confused

_________________
http://www.myspace.com/mgmtrance
Back to top
View user's profile Send private message
furio



Joined: Dec 25, 2009
Posts: 103
Location: Austria

PostPosted: Sat Nov 02, 2013 11:21 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

isak wrote:
Oohhh the one you said to put instead of the 22-50k right?
Cool.

Another question...
From the layout I don't see the main output.
The vol pot pin 2 is connected to pin 3, is this correct?
if yes where is the output? I missing it Confused

yes, max 35-37K should be better!
I've wired the output at the pin 6 of the TL071... You can see the free pad.
Back to top
View user's profile Send private message
isak



Joined: Dec 13, 2009
Posts: 692
Location: Israel
Audio files: 18

PostPosted: Sat Nov 02, 2013 11:28 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

see it, thanks Smile
_________________
http://www.myspace.com/mgmtrance
Back to top
View user's profile Send private message
isak



Joined: Dec 13, 2009
Posts: 692
Location: Israel
Audio files: 18

PostPosted: Mon Nov 18, 2013 4:26 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Hi furio

i finally assembled the 909 board with your mods.
well...sadly its not working, i even dont get any noise or something, it seams dead.
i dont know from where to start troubleshooting.
the velocity is connected to 15V permanent, the trigger is connected to 5V midi2cv trigger (suppose to be trigger not gate, right?)

i used:
TL071's
TL072's
559's and 547C's

any help will be much appreciated.

cheers,
Isak E.

_________________
http://www.myspace.com/mgmtrance
Back to top
View user's profile Send private message
isak



Joined: Dec 13, 2009
Posts: 692
Location: Israel
Audio files: 18

PostPosted: Mon Nov 18, 2013 7:21 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

New findings.

The trigger V was not enough to trigger the 909, I had to increase the V to 10V for it to start triggering, now it's triggering ok.
The other problem I have is the sound is not stable, meaning, it's sounds like there is a connection problem or ground problem but there is not, I've checked everything twice.
If I touch the pins of 40106 with my hand it become ok for few seconds then come back to the distorted sound.
I think the problem is in the trigger area but where exactly I don't know.
Any idea what can make this problem? , maybe is cause the high 10V trigger?
2 more things...
Attack pot is not responding, I used 1k pot and put 1k resistor in the outer pins for it to become 500ohm.
The noise pot is not responding, I put 1M res in the 330k to 2.2M just to see if it's working or not, any res value you suggest?

Cheers,
Isak E.

_________________
http://www.myspace.com/mgmtrance
Back to top
View user's profile Send private message
furio



Joined: Dec 25, 2009
Posts: 103
Location: Austria

PostPosted: Mon Nov 18, 2013 1:53 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Hi Isak,
if you have a 5V trigger, you can simply remove the 40106 and connect the trigger to the 22K resistor! ...Let us know if you can test the board better!
Back to top
View user's profile Send private message
isak



Joined: Dec 13, 2009
Posts: 692
Location: Israel
Audio files: 18

PostPosted: Tue Nov 19, 2013 12:37 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Hi Furio.

Do you use the 40106 or directly to 22k?
Ill do the test you told me.
Ither way it's suppose to work with 10, 12, 15V to the 40106, doesn't it?
Its not so complicated circuit, I checked if there is a short somewhere, replaced the 40106 to another brand, same results, very streange!
I'll let you know later on if connecting to 22k did the trick.

how the attack suppose to response?
Does it suppose to attack the first click of the kick?
The "Tone impact" is suppose to work like the Tone pot in the 808BD?

cheers

_________________
http://www.myspace.com/mgmtrance
Back to top
View user's profile Send private message
furio



Joined: Dec 25, 2009
Posts: 103
Location: Austria

PostPosted: Tue Nov 19, 2013 3:55 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Hi Isak!

I just verified with a 5V trigger, linking directly to the 22K and removed 40106.

Usually I use the 40106... my usual triggers are 10V and 15V.

The Attack parameter is not a potentiometer, but a variable resistor that affects mainly on the amount of noise and click suond. I think your method will not work.

The "Tone Impact MOD", raises or lowers the tone of the Click Suond.
Back to top
View user's profile Send private message
isak



Joined: Dec 13, 2009
Posts: 692
Location: Israel
Audio files: 18

PostPosted: Tue Nov 19, 2013 4:11 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

furio wrote:

The Attack parameter is not a potentiometer, but a variable resistor that affects mainly on the amount of noise and click suond. I think your method will not work.

Do you mean the 1k res in parallel with the 1k pot?
Cant I just use 1k pot or is it to much?

Cheers.

_________________
http://www.myspace.com/mgmtrance
Back to top
View user's profile Send private message
isak



Joined: Dec 13, 2009
Posts: 692
Location: Israel
Audio files: 18

PostPosted: Tue Nov 19, 2013 11:03 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

ok, i got the trigger to work as it should, like you said...connected to 22k Smile
thanks for that.

i got the attack to work, the 1k pot is working ok.
now the noise pot is not responding.
what res value you put in the 330k to 2.2M resistor?

beside the noise "problem", it sound very good! i like it very much, i recorded some kicks and was surprised to see the click is pulled down, does it suppose to look like this?
no matter how i play with all the pots it still pulled down.

thank you for your help furio Smile

EDIT:
i'm trying to do the Impact Tone mod, i have a 22k pot, should i connect it to the 22k res in series or take out the 22k res and put a pot instead?


909 demo.PNG
 Description:
 Filesize:  38.2 KB
 Viewed:  120 Time(s)
This image has been reduced to fit the page. Click on it to enlarge.

909 demo.PNG



_________________
http://www.myspace.com/mgmtrance
Back to top
View user's profile Send private message
isak



Joined: Dec 13, 2009
Posts: 692
Location: Israel
Audio files: 18

PostPosted: Wed Nov 20, 2013 11:34 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Hi furio.

An update, I just did the impact tone mod, works great.
I repleced the 22k to 33k and soldered a 22k pot in series, the results was from high click to no click at all, very cool, Thanks for this mod!

Still no idea why the noise is not working, maybe I need to change the 1M resistor I put in the 330k-2.2M pads?

Anothe Q, does the waveform should look like in the pic above? Looks strange, insnt it?

Cheers,
Isak E.

_________________
http://www.myspace.com/mgmtrance
Back to top
View user's profile Send private message
furio



Joined: Dec 25, 2009
Posts: 103
Location: Austria

PostPosted: Wed Nov 20, 2013 12:40 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Hi Isak,
I don't remember the value of my noise resistor... I started with 1M and I tried to change... If you have the socket transistor, maybe do a faster search for a transistor to produce more noise.
Back to top
View user's profile Send private message
isak



Joined: Dec 13, 2009
Posts: 692
Location: Israel
Audio files: 18

PostPosted: Thu Nov 21, 2013 12:26 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Hi Furio.

I tried to replace the noise transistor to 3 kind, 549B,547B/C and 550C non of them worked, it seems that the noise circuite is not working, any idea from where to start troubleshooting?

About the waveform looks, I tracked the audio path and find the spot that it's offsetting, I found that it's from the output IC tl071, it seems the other brand did the trick and fix that, now the kick is centered Smile
I actually tried 3 brands of 071, each one gave different response.
The first click is still offsetting down, this I don't know how to check.
I have an idea to fix this but I don't know where to assemble this on the board.
Trimmer to outer pins connected to +15 and -15 to the click circuite, sound logical?

cheers,
Isak E.

_________________
http://www.myspace.com/mgmtrance
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic Moderators: jksuperstar, Scott Stites, Uncle Krunkus
Page 3 of 3 [70 Posts]
View unread posts
View new posts in the last week
Goto page: Previous 1, 2, 3
Mark the topic unread :: View previous topic :: View next topic
 Forum index » DIY Hardware and Software
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
e-m mkii

Please support our site. If you click through and buy from
our affiliate partners, we earn a small commission.


Forum with support of Syndicator RSS
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Copyright © 2003 through 2009 by electro-music.com - Conditions Of Use