electro-music.com   Dedicated to experimental electro-acoustic
and electronic music
 
    Front Page  |  Articles  |  Radio
 |  Media  |  Forum  |  Wiki  |  Links  |  Store
Forum with support of Syndicator RSS
 FAQFAQ   CalendarCalendar   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   LinksLinks
 RegisterRegister   ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in  Chat RoomChat Room 
 Forum index » Instruments and Equipment » Alesis Andromeda
Dead Andromeda. Great...
Post new topic   Reply to topic
Page 1 of 1 [6 Posts]
View unread posts
View new posts in the last week
Mark the topic unread :: View previous topic :: View next topic
Author Message
plikestechno



Joined: Nov 11, 2009
Posts: 17
Location: Canada

PostPosted: Mon Oct 13, 2014 11:31 pm    Post subject: Dead Andromeda. Great... Reply with quote  Mark this post and the followings unread

So a couple of years ago I bought a used Andromeda off my friend for an ok price locally. I would never have the guts to ship one in. He took a little less than the going rate because it was missing a knob and because he said that program changes froze it up sometimes but it was ok if you used the soft buttons. It is from 2001.

Well once I got it home it wasn't even working that well. Once you turned it on it let you switch a few programs but then would freeze up on the third or fourth program change regardless of the number of resets or power ups. Each time you turned it on though the last patch loaded would load up and you could use it again from there.

I lived with it because I really wanted an Andy and most of the time I would just start with an initial patch and go from there and record it when I was done.

I just fired it up tonight after about a year and it won't load at all now. It just comes on, flickers back and forth two or three times in the first 30 seconds and thats it and hangs up on the A6/16 voice synthesizer opening screen.

I read about people having success reseating the cables so I finally got the guts to open it and reseat all of the ribbon cables. No change at all.

Bootloader 1.20.37, OS 1.40.12

It seems to have suffered from progressively quirky behaviour to the point it no longer boots up. Could that be a power supply issue? a battery issue? Was the main board progressively failing?

When I try to do reset soft button 3 or soft button reset 4 it asks me to press the store button and then once I do it instantly just gets hung up on the A6/16 Voice Synthesizer screen as before. It doesn't show the voice calibrations or anything. It will do the soft button 2 reset and let me test the led and lights and buttons and stuff but it will not let me do the soft button 1 default/mix reset or soft button 5 reset mod/ribbon recalibration. At least I think it doesnt let me do 5. I dont know if it gives me a screen or just recalibrates them.

So thoughts? I don't mind if its quirky or has a dead voice or two but right now I can't use it period and it really sucks.

If I do try to re-flash the bootloader and the OS what is the best way of going about it? I have RME Babyface and Focusriter I/P Pro 26 for my interfaces. Windows 7 Professional 64 bit computer.
Back to top
View user's profile Send private message
LamerDeluxe



Joined: Jul 08, 2008
Posts: 38
Location: Netherlands

PostPosted: Wed Oct 15, 2014 1:54 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Try turning it on/off/on quickly and see if that makes it boot. If so, you have the same problem I have. Seems to be related to a chip on the logic board. I already ordered a new chip but I'm not confident soldering SMD chips on expensive/irreplacable boards.
EDIT: It could also be a bad connection on the flatcables, I have to try that on mine. Mine also has a problem of the digital effects not decaying on two of the voices.
Back to top
View user's profile Send private message
HrastProgrammer



Joined: Oct 16, 2008
Posts: 308
Location: CPU
Audio files: 71

PostPosted: Sun Oct 26, 2014 6:23 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

LamerDeluxe wrote:
Try turning it on/off/on quickly and see if that makes it boot. If so, you have the same problem I have. Seems to be related to a chip on the logic board. I already ordered a new chip but I'm not confident soldering SMD chips on expensive/irreplacable boards.


What chip on the mainboard is in question here?

According to the service manual, if you power it up twice quickly and it boots OK the second time, the problem could be IS61LV25616 SRAM ... Right?

_________________
http://www.hrastprogrammer.com/hrastwerk/
http://hrastprogrammer.bandcamp.com/
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
LamerDeluxe



Joined: Jul 08, 2008
Posts: 38
Location: Netherlands

PostPosted: Sun Oct 26, 2014 7:56 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Yes, that should be the one. I hadtthat information from thesservice manual as well.
Back to top
View user's profile Send private message
OJS



Joined: Nov 15, 2014
Posts: 1
Location: Netherlands

PostPosted: Sat Nov 15, 2014 9:26 am    Post subject: Service alesis andromeda
Subject description: Any knon service centres in NL/BE/GE/UK?
Reply with quote  Mark this post and the followings unread

I have an Andromeda that won't boot begond the splash screen. Any ideas who I can turn to for repairs?
Back to top
View user's profile Send private message
plikestechno



Joined: Nov 11, 2009
Posts: 17
Location: Canada

PostPosted: Sun Dec 14, 2014 8:34 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

If you find out, let me know. My problem not solved still either.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic
Page 1 of 1 [6 Posts]
View unread posts
View new posts in the last week
Mark the topic unread :: View previous topic :: View next topic
 Forum index » Instruments and Equipment » Alesis Andromeda
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
e-m mkii

Please support our site. If you click through and buy from
our affiliate partners, we earn a small commission.


Forum with support of Syndicator RSS
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Copyright © 2003 through 2009 by electro-music.com - Conditions Of Use