electro-music.com   Dedicated to experimental electro-acoustic
and electronic music
 
    Front Page  |  Articles  |  Radio
 |  Media  |  Forum  |  Wiki  |  Links  |  Store
Forum with support of Syndicator RSS
 FAQFAQ   CalendarCalendar   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   LinksLinks
 RegisterRegister   ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in  Chat RoomChat Room 
 Forum index » DIY Hardware and Software
Troubleshooting an Ensoniq Mirage
Post new topic   Reply to topic Moderators: jksuperstar, Scott Stites, Uncle Krunkus
Page 1 of 1 [5 Posts]
View unread posts
View new posts in the last week
Mark the topic unread :: View previous topic :: View next topic
Author Message
danielwarner



Joined: Dec 18, 2006
Posts: 65
Location: Sacramento

PostPosted: Tue Mar 05, 2013 2:56 pm    Post subject: Troubleshooting an Ensoniq Mirage Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Hey all, thought this would be appropriate for the DIY section. A friend of mine recently gave me a broken Ensoniq Mirage. When I power it up, the LCD is completely blank and there is audio output, but it's a constant, quiet, scrambled digital sounding signal.

I checked the power supply with a multimeter and it appears fine.

I'm wondering if anyone has any experience with these beasts. I suspect the floppy drive is the culprit.
Back to top
View user's profile Send private message
elmegil



Joined: Mar 20, 2012
Posts: 1509
Location: Chicago
Audio files: 14

PostPosted: Tue Mar 05, 2013 3:46 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Probably should give a look at this:

http://www.deepsonic.ch/deep/manuals/ensoniq_mirage_dsk-8_service_manual_revision_2.pdf

I have no direct experience with this synth.

good luck! Smile
Back to top
View user's profile Send private message
danielwarner



Joined: Dec 18, 2006
Posts: 65
Location: Sacramento

PostPosted: Wed Mar 06, 2013 2:30 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Thanks, I'll check that out!
Back to top
View user's profile Send private message
danielwarner



Joined: Dec 18, 2006
Posts: 65
Location: Sacramento

PostPosted: Thu Mar 07, 2013 1:53 pm    Post subject: It's alive! Reply with quote  Mark this post and the followings unread

I honestly don't know what I did right, I pulled and resocketed all the ICs available, reset the ribbon cables, and now it works Shocked Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message
elmegil



Joined: Mar 20, 2012
Posts: 1509
Location: Chicago
Audio files: 14

PostPosted: Thu Mar 07, 2013 2:26 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Sockets have migration problems over long periods of time. Could be one or more of them worked its way loose and you reseated it.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic Moderators: jksuperstar, Scott Stites, Uncle Krunkus
Page 1 of 1 [5 Posts]
View unread posts
View new posts in the last week
Mark the topic unread :: View previous topic :: View next topic
 Forum index » DIY Hardware and Software
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
e-m mkii

Please support our site. If you click through and buy from
our affiliate partners, we earn a small commission.


Forum with support of Syndicator RSS
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Copyright © 2003 through 2009 by electro-music.com - Conditions Of Use