electro-music.com   Dedicated to experimental electro-acoustic
and electronic music
 
    Front Page  |  Articles  |  Radio
 |  Media  |  Forum  |  Wiki  |  Links  |  Store
Forum with support of Syndicator RSS
 FAQFAQ   CalendarCalendar   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   LinksLinks
 RegisterRegister   ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in  Chat RoomChat Room 
 Forum index » Instruments and Equipment » Modular Synthesis
VCA Not working (NOOB)
Post new topic   Reply to topic
Page 1 of 1 [4 Posts]
View unread posts
View new posts in the last week
Mark the topic unread :: View previous topic :: View next topic
Author Message
cchinchole



Joined: Feb 08, 2016
Posts: 1
Location: hidden

PostPosted: Mon Feb 08, 2016 7:59 pm    Post subject: VCA Not working (NOOB) Reply with quote  Mark this post and the followings unread

I'm a noob at synthesizers so please don't be too harsh.

I built Thomas Henry's vca-1 and the cv works fine ,but I don't get sound (frequency) when I press a key just a click from the gate.
From my understanding if I plug a gate signal into cv and a frequency into the audio input it will produce a sound only when I press a key on my keyboard.

My current setup:
Gate from my controller -> cv input
Frequency generator -> audio input
Back to top
View user's profile Send private message
Anonymous301



Joined: Dec 25, 2015
Posts: 4
Location: Germany

PostPosted: Fri Mar 25, 2016 6:12 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Hi cchinchole,

You should use an ADSR-Envelope-Gen. Then your setup seems like this:

VCA <- (out)ADSR(gate input) <- Gate
/\
||
VCO or other audio source

Very Happy.

Greetings Ano
Back to top
View user's profile Send private message
PHOBoS



Joined: Jan 14, 2010
Posts: 4541
Location: Moon Base
Audio files: 633

PostPosted: Fri Mar 25, 2016 7:26 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Using an ADSR is the most common way but it should still work with just a gate signal. Unless it is only a short trigger pulse.
_________________
"My perf, it's full of holes!"
http://phobos.000space.com/
SoundCloud BandCamp MixCloud Stickney Synthyards Captain Collider
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website AIM Address Yahoo Messenger MSN Messenger
DES



Joined: Feb 28, 2003
Posts: 783
Location: New Jersey
Audio files: 8

PostPosted: Sat Mar 26, 2016 8:01 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Its possible that the gate signal is not high enough to fully open the VCA. I believe most gate signals on relatively new gear is 5vdc but the VCA may require a higher voltage...say 10vdc. Depending on whether its a log or linear response VCA could determine whether you hear anything or not.

Does your VCA have a gain control? If so try turning it up to see if any audio comes thru.

_________________
Dave
www.davesneed.com
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic
Page 1 of 1 [4 Posts]
View unread posts
View new posts in the last week
Mark the topic unread :: View previous topic :: View next topic
 Forum index » Instruments and Equipment » Modular Synthesis
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
e-m mkii

Please support our site. If you click through and buy from
our affiliate partners, we earn a small commission.


Forum with support of Syndicator RSS
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Copyright © 2003 through 2009 by electro-music.com - Conditions Of Use