electro-music.com   Dedicated to experimental electro-acoustic
and electronic music
 
    Front Page  |  Articles  |  Radio
 |  Media  |  Forum  |  Wiki  |  Links  |  Store
Forum with support of Syndicator RSS
 FAQFAQ   CalendarCalendar   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   LinksLinks
 RegisterRegister   ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in  Chat RoomChat Room 
Live streaming at radio.electro-music.com

  host / artist show at your time

poster

Please visit the chat
 Forum index » Instruments and Equipment » Nord Lead and Nord Wave synths
Problems with Nord Lead 2
Post new topic   Reply to topic Moderators: Wout Blommers
Page 1 of 1 [14 Posts]
View unread posts
View new posts in the last week
Mark the topic unread :: View previous topic :: View next topic
Author Message
gabbe



Joined: Nov 22, 2006
Posts: 15
Location: stavanger

PostPosted: Wed Nov 22, 2006 11:04 am    Post subject: Problems with Nord Lead 2 Reply with quote  Mark this post and the followings unread

When I'm splitting the synth it's just coming sound out of the one half of it. What should i do?
Back to top
View user's profile Send private message
Wout Blommers



Joined: Sep 07, 2003
Posts: 4521
Location: The Hague - The Netherlands
Audio files: 123
G2 patch files: 12

PostPosted: Fri Nov 24, 2006 12:35 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Just try to ask your question in this forum:

http://www.electro-music.com/forum/forum-137.html

Wout
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Blue Hell
Site Admin


Joined: Apr 03, 2004
Posts: 22598
Location: The Netherlands, Enschede
Audio files: 224
G2 patch files: 319

PostPosted: Fri Nov 24, 2006 1:49 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Good idea Wout :D

I moved the post.

_________________
Jan
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Wout Blommers



Joined: Sep 07, 2003
Posts: 4521
Location: The Hague - The Netherlands
Audio files: 123
G2 patch files: 12

PostPosted: Sat Nov 25, 2006 6:49 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Hi,

Yes, here's the right place Smile

First of all, the Manual is always download able from Clavia's site in pdf format. It's on page 14.

Activate the split by pressing the button.
Activate at least two Slots, best is Slot A and Slot C.
Slot A will sound in the lower half, Slot C in the upper half.
After this, select the sounds you want to use.
By [Shift+Split] you can change the splitting point of your keyboard.
Be sure Slot C+D are set to the same output. [Manual page 59]
Mostly Slot A+B are set in stereo [ab3], so when you select Slot C+D it has to be [cd-], which means the same as Slot A+B.

If your synth is a NordLead(Rack) or NordLead(Rack)2, you'll need a PCMIA card to save the settings as a performance; no problem to do this on a NordLead(Rack)2X.

Wheel and PitchStick are global, so if you use for your right hand a lead sound and in the left a beautiful bass, the later will change in pitch too!

Hope all is clear...

Wout

Last edited by Wout Blommers on Sat Nov 25, 2006 2:26 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Wout Blommers



Joined: Sep 07, 2003
Posts: 4521
Location: The Hague - The Netherlands
Audio files: 123
G2 patch files: 12

PostPosted: Sat Nov 25, 2006 2:23 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Wout Blommers wrote:
By [Shift+Split] you can change the splitting point of your keyboard.


Forgot to write: when playing any key, while holding [Shift+Split], that key will be the lowest key of the upper part.

Wout
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
gabbe



Joined: Nov 22, 2006
Posts: 15
Location: stavanger

PostPosted: Sat Dec 23, 2006 4:48 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Its bin a while since I posted anything in this thread, but it comes just sound from the lowest part of NL2, not te highest... Any suggestions?
Back to top
View user's profile Send private message
Wout Blommers



Joined: Sep 07, 2003
Posts: 4521
Location: The Hague - The Netherlands
Audio files: 123
G2 patch files: 12

PostPosted: Sat Dec 23, 2006 5:27 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Do you have two Slots activated?
Slot A & B are used for the lower part, Slot C & D for the upper part.

Wout
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
gabbe



Joined: Nov 22, 2006
Posts: 15
Location: stavanger

PostPosted: Sat Dec 23, 2006 5:29 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Yes, i have. But it does not come any sound if I have selected C, even when the keyboard is not split.
Back to top
View user's profile Send private message
Wout Blommers



Joined: Sep 07, 2003
Posts: 4521
Location: The Hague - The Netherlands
Audio files: 123
G2 patch files: 12

PostPosted: Sat Dec 23, 2006 5:32 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

gabbe wrote:
Yes, i have. But it does not come any sound if I have selected C, even when the keyboard is not split.

How about the output routing of Slot C?
If it's set to output 3 and you're only using output 1 & 2...

Wout
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
gabbe



Joined: Nov 22, 2006
Posts: 15
Location: stavanger

PostPosted: Sat Dec 23, 2006 5:59 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Ah, that's the problem, it works perfectly now Smile Thanks for the help!
Back to top
View user's profile Send private message
Wout Blommers



Joined: Sep 07, 2003
Posts: 4521
Location: The Hague - The Netherlands
Audio files: 123
G2 patch files: 12

PostPosted: Sun Dec 24, 2006 4:59 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Hey, I just noticed you changed your last mail!
I was writing a long story and at the same moment you solved your own problem Smile

Just for the records, here is my, for the moment redundant, answer:

gabbe wrote:
Ah, that's probably the problem, how do i change that?

Well, there is of course the Manual, downloadable at Clavia's site:
http://www.clavia.se/products/manuals.htm#nl2
Take a look at page 59 - Out Mode.
BTW it continues on page 60 Wink

Further more, if you have a NordLead2(X), it's also written in the text on the panel itself, the second item.
It reads:
OUT MODE
....
Slot C and D
-.cd Slot C and D routed same as A and B

...

Anyway, press [Shift+SlotB] > Out Mode.
press [SlotB] (without the Shift) again and you'll find the settings of Slot C & D.
When it reads [-.cd] it will copy the settings of Slot A & B.
If there is another setting, e.g. [4.cd], change the first value to [-.cd] using the the up & down buttons beneath the display.
Of course the Slot A & B settings have to be [1.ab] Smile
Let me know if it works...

The NordLead has a very open and easy to understand interface, apart of these kind of [Shift] functions, which work using menu's. At the other hand, once set the synth will mostly stay this way, until it will find a new owner.

Wout
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
gabbe



Joined: Nov 22, 2006
Posts: 15
Location: stavanger

PostPosted: Sun Dec 24, 2006 7:11 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Yeah, i kinda figure it out myself, but thanks for the help anyway! Btw, do you know about any natural piano sounds out there?
Back to top
View user's profile Send private message
Wout Blommers



Joined: Sep 07, 2003
Posts: 4521
Location: The Hague - The Netherlands
Audio files: 123
G2 patch files: 12

PostPosted: Sun Dec 24, 2006 1:53 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

That's what the Electro and Stage are for...
If you want to do it on a Lead, you have to think about performances.

Let us know about some results, because with a little help it can be done.

Wout
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Erv



Joined: Jun 26, 2016
Posts: 1
Location: Chile

PostPosted: Sun Jun 26, 2016 7:35 pm    Post subject: KBD Split not Work, only as trig note in NL2 ¿ whi ? Reply with quote  Mark this post and the followings unread

hi Boys, i revive this topic for solve a following problem:

¿ my Nord Lead 2 requires of some trick for activated KBD Split ?

when buy it 4 months ago (I am the third owner), i was in the same situation than now, which did not work the KBD Split, at that time, had found on the internet, a procedure to enable the KBD Split, and I remember than had to press a combination of buttons.. or configure something
It was different from that specified in the manual
and had worked
but now I press the KBD Split and only trigger a Do3 note as if it were a Nord Lead 2 Rack
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic Moderators: Wout Blommers
Page 1 of 1 [14 Posts]
View unread posts
View new posts in the last week
Mark the topic unread :: View previous topic :: View next topic
 Forum index » Instruments and Equipment » Nord Lead and Nord Wave synths
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
e-m mkii

Please support our site. If you click through and buy from
our affiliate partners, we earn a small commission.


Forum with support of Syndicator RSS
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Copyright © 2003 through 2009 by electro-music.com - Conditions Of Use