electro-music.com   Dedicated to experimental electro-acoustic
and electronic music
 
    Front Page  |  Articles  |  Radio
 |  Media  |  Forum  |  Wiki  |  Links  |  Store
Forum with support of Syndicator RSS
 FAQFAQ   CalendarCalendar   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   LinksLinks
 RegisterRegister   ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in  Chat RoomChat Room 
 Forum index » DIY Hardware and Software » YuSynth
Yusynth EMS filter Issues
Post new topic   Reply to topic Moderators: Scott Stites
Page 1 of 1 [9 Posts]
View unread posts
View new posts in the last week
Mark the topic unread :: View previous topic :: View next topic
Author Message
matinnin



Joined: Oct 13, 2016
Posts: 27
Location: the Big D
Audio files: 1

PostPosted: Fri Jun 15, 2018 6:53 am    Post subject: Yusynth EMS filter Issues
Subject description: POST build working it out
Reply with quote  Mark this post and the followings unread

i placed an order several months ago for 2N3819 - showed stock - looks like its discontinued now - Central is making a BF244 that looks to be its replacement - but i can get the NTE312 at Frys it appears -

Using the NTE312 will be fine Right?

Thanks,

Last edited by matinnin on Sun Jul 08, 2018 4:44 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
LFLab



Joined: Dec 17, 2009
Posts: 476
Location: Rosmalen, Netherlands

PostPosted: Mon Jun 18, 2018 6:47 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

You can use several FETs, but VC response of Q works very well with 2n3819 (IIRC one also needs to change a resistor for better VC Q response)

Have you tried ebay? (not from china, but there are some people from europe and US offering them, and those usually really are NOS and real).
Back to top
View user's profile Send private message
matinnin



Joined: Oct 13, 2016
Posts: 27
Location: the Big D
Audio files: 1

PostPosted: Sun Jul 08, 2018 4:44 pm    Post subject: This Thing is a real challenge Reply with quote  Mark this post and the followings unread

I have many projects and several Yusynth modules under my belt, but this one is giving me fits. not sure why, seems like everyone else didnt have this much trouble.

first: I did not find the 2N3819 (i have now , waiting for them) so built and used that NTE312 - and of course i started with a module in complete oscillation - discovered after the fact the pins are not the same, and corrected this.
then i had something working.
then Res came on way too early - have settled on 560K on R41 for the moment as it gives room, and doesn't self oscillate until almost the top of the pot.

CV res input needs to be attenuated way more

second :GAIN !!! i am still fighting with the output/input i have attempting to reconcile as the thing is extremely over driven, on the scope the inputs start to clip the input wave about a third of the way up on the pot - i have changed some resistors - started comparing with the ARP filter as it turned out perfect and i l LOVE it. it also uses the TL074 so i thought it comparable -
R8 100k (changed several times and still doesnt seem right)
R9 10k (can't seem to find a correct value for this)
R46 56k (this emulating the ARP filter) think i will raise this
R47 56k (this emulating the ARP filter) think i will raise this

Frequency pot also seems to do strange things as you open it up when it gets the end of the pot it seems to "pull back for a hitch" and then return back to opening up only where it fell out ? not sure how to explain - easier to see on scope

summary:

Res is still a question, as i have the 2N3819 on the way and will see when it gets here - i may come down on my 560K - to 500k and they may give me a little more res, just dont want self oscillation too early on the pot

the audio is not right- with the resistors i've changed so far, when you turn either input up and get to about 2/3 you can see the waveform clip out and loose any shape - eventually everything ends up a clipped square wave
cant see it being only an out issue - must be issue mixing at the TL074
maybe some bigger POTS ? for the Inputs and the cv inputs?

thanks
Back to top
View user's profile Send private message
matinnin



Joined: Oct 13, 2016
Posts: 27
Location: the Big D
Audio files: 1

PostPosted: Tue Jul 10, 2018 4:56 pm    Post subject: Sample of what it sounds like right now Reply with quote  Mark this post and the followings unread

sequencer running a modulating Res and Freq trying to find that sweet tearing squelchy sound - but alas... it just isnt doing it for me. when i get the 2n3819 in ill test, i like the idea of placing a socket in there and being able to change it out- i have ruined my board desoldering resistors so i'll have to burn a new board , Grrr


FUNK U Edit 1_Track 2_Take_1.wav
 Description:
Yusynth Diode EMS filter

Download
 Filename:  FUNK U Edit 1_Track 2_Take_1.wav
 Filesize:  18.47 MB
 Downloaded:  42 Time(s)

Back to top
View user's profile Send private message
wackelpeter



Joined: May 05, 2013
Posts: 427
Location: germany
Audio files: 10

PostPosted: Tue Jul 17, 2018 12:56 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

increasing the pot values for resonance or the Input doesn't have any big effect as the resonance pot just works as a voltage divider, so here playing with the value of R41 is the more important factor…

When you say you have a clipping at your Output, does this occur wihtout resonance too?

have you looked at pin 14 of the TL074... with the Signal input pot turned all the way around at max Input you should have the same Level as the Input here…

also worth to look again if R9 and R8 are the correct values… or try to increase R8 or lower R9 a bit…

Also check the resistor values of R46 and R47 and look with a scope if the Output is already clipping before R46... also check all values in the amplifier circuit Q1-Q5 and the resistors around them…

_________________
https://soundcloud.com/bastian-j
Back to top
View user's profile Send private message
LFLab



Joined: Dec 17, 2009
Posts: 476
Location: Rosmalen, Netherlands

PostPosted: Thu Jul 19, 2018 3:17 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

I did add input attenuators to my build, and usually have them turned up only half way.
Back to top
View user's profile Send private message
wackelpeter



Joined: May 05, 2013
Posts: 427
Location: germany
Audio files: 10

PostPosted: Thu Jul 19, 2018 7:25 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

i did that too…

Maybe worth a note my final gain stage has a 10k as Input resistor and 20k in the Feedback path…

Just had this VCF on my bench again as with the new Transistor and Diode mathcer from Elektrouwe (Muchas gracias for this brilliant idea and design) i decided to replace all the diodes with those ultra-close matched ones to improve Performance...

still has some flaws, Maybe i chi´me here in, like the resonance Performance being not so great… firstly the typical resonating Sound could be a bit more, it could be more accentuated and it sounds really good only in a few sweet spots and then the gap between resonant sounds and self oscillation is a bit too narrow for my tastes, especially when you consider that the resonance does not much kick in before…

Also at the best possible sounding settings the CV bleedthrough at the Output is higher as expected… when i turn the bleedthrough at the Minimum the filter sounds not as good as before… guess i'll Change the trannies in the differential amplifier section too and look for Closer matched resistors for those which are required...

_________________
https://soundcloud.com/bastian-j
Back to top
View user's profile Send private message
matinnin



Joined: Oct 13, 2016
Posts: 27
Location: the Big D
Audio files: 1

PostPosted: Sun Jul 22, 2018 5:06 pm    Post subject: Thanks for the Replies Guys Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Well, i got my 2N3819 - put it in, ....
constant oscillation. Put the 680K back in R41

NO CHANGE

Switched out the 2N3819 - No Change

Swapped out the CA3046 - No change

wow this is starting to become my white Whale.

i think i'm going to have to move over and build the MOOG clone and set this aside for while. probably just build another one completely
This is approaching the most difficult build for some reason, can't really see why.

So, I had a functional filter with the NTE312 and adjusted R41 - ??
these are Fairchild 2N3819

right now i am seeing 0 - -1.24 v on Gate of JFET when turning Res Pot

Grrr.
Back to top
View user's profile Send private message
matinnin



Joined: Oct 13, 2016
Posts: 27
Location: the Big D
Audio files: 1

PostPosted: Thu Jul 26, 2018 5:23 pm    Post subject: Just have to give up on this Reply with quote  Mark this post and the followings unread

well, i put it down, and looked at again tonight and , just dont get it . oscillating constant, i see conflicting data sheets on pinout on these - so i flipped it and i get the same results
i got mad and put a 2M in R41, didnt do anything, jumped out R41, and filter does nothing.

so disappointing ..
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic Moderators: Scott Stites
Page 1 of 1 [9 Posts]
View unread posts
View new posts in the last week
Mark the topic unread :: View previous topic :: View next topic
 Forum index » DIY Hardware and Software » YuSynth
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
e-m mkii

Please support our site. If you click through and buy from
our affiliate partners, we earn a small commission.


Forum with support of Syndicator RSS
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Copyright © 2003 through 2009 by electro-music.com - Conditions Of Use