electro-music.com   Dedicated to experimental electro-acoustic
and electronic music
 
    Front Page  |  Articles  |  Radio
 |  Media  |  Forum  |  Wiki  |  Links  |  Store
Forum with support of Syndicator RSS
 FAQFAQ   CalendarCalendar   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   LinksLinks
 RegisterRegister   ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in  Chat RoomChat Room 
 Forum index » DIY Hardware and Software » YuSynth
ADSR V2 Sustain Always High
Post new topic   Reply to topic Moderators: Scott Stites
Page 1 of 1 [7 Posts]
View unread posts
View new posts in the last week
Mark the topic unread :: View previous topic :: View next topic
Author Message
Sebo



Joined: Apr 27, 2007
Posts: 540
Location: Argentina

PostPosted: Thu Jan 03, 2013 6:55 am    Post subject: ADSR V2 Sustain Always High Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Hi:
I recently build my second ADSR V2, the first worked OK, but this one have some trouble. Attack and Release works OK, but sustain is always high no matter the position of the pot.
I measured the gate after Q2 and is OK, but the signal after Q3 is not right, if I understood right it should be a pulse/trigger, but I'm meassuring a constant high signal with some sporadic very narrow pulses going to 0V.
I changed Q3, C4 and R10 with no luck, looked for shorts or breaks, but everything seems OK.
I tought to try a smaller cap (1nF), but I don't know why isn't working as it should.

_________________
Sebo
---------------------------------------
My Music:
www.cosaquitosenglobo.com.ar
www.myspace.com/cosaquitosenglobo
Back to top
View user's profile Send private message
yusynth



Joined: Nov 24, 2005
Posts: 1229
Location: France

PostPosted: Thu Jan 03, 2013 12:05 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

The behaviour you describe is normal, the signal at the collector of Q3 must be high with no gate and briefly go to 0V at the beginning of the GATE. The 555 is triggered by a falling edge.
Try and change the 555 that may be defective.

_________________
Yves
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Sebo



Joined: Apr 27, 2007
Posts: 540
Location: Argentina

PostPosted: Thu Jan 03, 2013 3:44 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

I've already changed the 7555 (2 times) and didn't help.
I found another suspicious behaviour:
The output is very low about 3V (I'm not sure but at the begining of my test I think it was 10V, but I'm not sure).
The voltage between R12 y P4 is changing with the gate, also the Voltage at the other side of R12, that is conected to +15 is changing a little, I can't found any shorts or anything that justifies that.

_________________
Sebo
---------------------------------------
My Music:
www.cosaquitosenglobo.com.ar
www.myspace.com/cosaquitosenglobo
Back to top
View user's profile Send private message
Sebo



Joined: Apr 27, 2007
Posts: 540
Location: Argentina

PostPosted: Thu Jan 03, 2013 5:42 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Hi Yves:
I found the problem, it was a short in the TL074 (in the LED circuit). It was har to find because was a short inside the socket.
Thanks a lot for the help.

_________________
Sebo
---------------------------------------
My Music:
www.cosaquitosenglobo.com.ar
www.myspace.com/cosaquitosenglobo
Back to top
View user's profile Send private message
Blue Hell
Site Admin


Joined: Apr 03, 2004
Posts: 20584
Location: The Netherlands, Enschede
Audio files: 148
G2 patch files: 318

PostPosted: Thu Jan 03, 2013 6:14 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

I love these detective stories Cool

(Especially when they have a happy ending)

_________________
Jan
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
yusynth



Joined: Nov 24, 2005
Posts: 1229
Location: France

PostPosted: Fri Jan 04, 2013 12:08 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Short in the socket, gee that was not an easy one to find Sebo !
_________________
Yves
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Sebo



Joined: Apr 27, 2007
Posts: 540
Location: Argentina

PostPosted: Fri Jan 04, 2013 7:49 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Yeah, and it was my fault, a little piece of copper from a multicore wire fall inside the socket, and when I inserted the chip gets trapped inside, I saw it by chance...
_________________
Sebo
---------------------------------------
My Music:
www.cosaquitosenglobo.com.ar
www.myspace.com/cosaquitosenglobo
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic Moderators: Scott Stites
Page 1 of 1 [7 Posts]
View unread posts
View new posts in the last week
Mark the topic unread :: View previous topic :: View next topic
 Forum index » DIY Hardware and Software » YuSynth
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
e-m mkii

Please support our site. If you click through and buy from
our affiliate partners, we earn a small commission.


Forum with support of Syndicator RSS
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Copyright © 2003 through 2009 by electro-music.com - Conditions Of Use