electro-music.com   Dedicated to experimental electro-acoustic
and electronic music
 
    Front Page  |  Articles  |  Radio
 |  Media  |  Forum  |  Wiki  |  Links  |  Store
Forum with support of Syndicator RSS
 FAQFAQ   CalendarCalendar   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   LinksLinks
 RegisterRegister   ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in  Chat RoomChat Room 
 Forum index » Instruments and Equipment » Ableton
Syncing two Live systems
Post new topic   Reply to topic
Page 1 of 1 [5 Posts]
View unread posts
View new posts in the last week
Mark the topic unread :: View previous topic :: View next topic
Author Message
DES



Joined: Feb 28, 2003
Posts: 682
Location: New Jersey
Audio files: 6

PostPosted: Mon Dec 30, 2013 8:18 am    Post subject: Syncing two Live systems Reply with quote  Mark this post and the followings unread

I'm pretty new to using Live. I've heard that Live doesn't follow sync well, unfortunately, but I need two sync two computers running Live. I could send midi clock via Midi or possibly RTPMidi. I'm not sure how I can get one to follow the other though wrt stop, play, scene select...there doesn't seem to be a controller setup for using another session of Live as a controller..

Any suggestions?

_________________
Dave
www.davesneed.com
www.myspace.com/desneed
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Antimon



Joined: Jan 18, 2005
Posts: 3739
Location: Sweden
Audio files: 277
G2 patch files: 96

PostPosted: Tue Dec 31, 2013 5:14 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Me and a friend used to mess around with jamming in Live on two computers. We started by using one of the Live computers as master for the other, but we had problems with drifting out of sync. After trying some different solutions we resorted to having a third device (my Octatrack) as sync master. We used a thru box to fan out the midi connections from the octatrack to each computer. With that setup we rarely had any problems.
_________________
Antimon's Window
@soundcloud @Flattr home - you can't explain music
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
DES



Joined: Feb 28, 2003
Posts: 682
Location: New Jersey
Audio files: 6

PostPosted: Tue Dec 31, 2013 7:01 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Thanks for the tip.
I'll have to look and see what I have that can provide sync.

_________________
Dave
www.davesneed.com
www.myspace.com/desneed
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Acoustic Interloper



Joined: Jul 07, 2007
Posts: 1657
Location: Berks County, PA
Audio files: 38

PostPosted: Tue Dec 31, 2013 9:58 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

At the electro-music 2011 In C ensemble Andrew Koenig supplied the MIDI clock and the rest of us used it. I used it as input to Live with no problem. I don't know what he used as a source, but a simple hardware device seems like a good idea.

EDIT: Recording posted here.

_________________
When the stream is deep
my wild little dog frolics,
when shallow, she drinks.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
DES



Joined: Feb 28, 2003
Posts: 682
Location: New Jersey
Audio files: 6

PostPosted: Wed Jan 01, 2014 12:13 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Thanks for the ideas!

For the NYE 2013 performance I used RTPMidi between the two computers and it seemed to work ok. The slave was running the ARP 2600 and iPad audio stuff so if timing got a bit wanky it wouldn't be a big problem. It can get a bit weird trying to get the correct scenes to start....still have to sort that out. Would be nice if Live had a 'super-sync' between different machines running Live so that if you selected scene 2 on the one machine it would start scene 2 on the other(s). If they did the sync over ethernet they could run a much faster clock ( sort of like MOTUs 128word clock)....

I have two older MOTU Midi Timepiece AV(parallel port) that are sitting around...might try setting one of those as a Midi clock master..

_________________
Dave
www.davesneed.com
www.myspace.com/desneed
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic
Page 1 of 1 [5 Posts]
View unread posts
View new posts in the last week
Mark the topic unread :: View previous topic :: View next topic
 Forum index » Instruments and Equipment » Ableton
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum
e-m mkii

Please support our site. If you click through and buy from
our affiliate partners, we earn a small commission.


Forum with support of Syndicator RSS
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Copyright © 2003 through 2009 by electro-music.com - Conditions Of Use