electro-music.com   Dedicated to experimental electro-acoustic
and electronic music
 
    Front Page  |  Articles  |  Radio
 |  Media  |  Forum  |  Wiki  |  Links  |  Store
Forum with support of Syndicator RSS
 FAQFAQ   CalendarCalendar   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   LinksLinks
 RegisterRegister   ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in  Chat RoomChat Room 
 Forum index » Instruments and Equipment » WREN
Audio error
Post new topic   Reply to topic
Page 1 of 2 [38 Posts]
View unread posts
View new posts in the last week
Mark the topic unread :: View previous topic :: View next topic
Goto page: 1, 2 Next
Author Message
mythfx



Joined: Jun 08, 2020
Posts: 17
Location: Croatia

PostPosted: Mon Jun 08, 2020 8:42 am    Post subject: Audio error Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Hi all

Im new to forum.. Just found Wren modular and i want to explore it but i have issue with audio... Im using laptop with internal soundcard and no mather what option i use in audio setting inside wren i cant get audio to work..

I always get this msg : error opening PA stream: Unanticipated host error

Im using win 10

Ho can i get it to work ,can anybody help me ?
Do i need to have some kind of external soundcard with ASIO drivers or ?

Thanks!
Back to top
View user's profile Send private message
mythfx



Joined: Jun 08, 2020
Posts: 17
Location: Croatia

PostPosted: Mon Jun 08, 2020 1:30 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Cmon guys...nobody with this kind of error ? Oh well.....
Back to top
View user's profile Send private message
Blue Hell
Site Admin


Joined: Apr 03, 2004
Posts: 23782
Location: The Netherlands, Enschede
Audio files: 269
G2 patch files: 320

PostPosted: Mon Jun 08, 2020 2:30 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Hmm .. yeah .. not watching this the whole day.

Anyways, there is no /need/ to get an external soundcard, there however are reports of PortAudio not liking some built-in audio device drivers under Win10.

There is not much I can do about this, however you can try to install ASIO4ALL to see if that helps.

http://www.asio4all.org/

_________________
Jan
also .. could someone please turn down the thermostat a bit.
Posted Image, might have been reduced in size. Click Image to view fullscreen.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
mythfx



Joined: Jun 08, 2020
Posts: 17
Location: Croatia

PostPosted: Tue Jun 09, 2020 3:07 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Thanks for your help.. I tried asio for all and set it as output device inside wren but i got same error again.. No wren for me unfortunately.. Sad
Back to top
View user's profile Send private message
Blue Hell
Site Admin


Joined: Apr 03, 2004
Posts: 23782
Location: The Netherlands, Enschede
Audio files: 269
G2 patch files: 320

PostPosted: Tue Jun 09, 2020 5:57 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Sorry about that Crying or Very sad
_________________
Jan
also .. could someone please turn down the thermostat a bit.
Posted Image, might have been reduced in size. Click Image to view fullscreen.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Blue Hell
Site Admin


Joined: Apr 03, 2004
Posts: 23782
Location: The Netherlands, Enschede
Audio files: 269
G2 patch files: 320

PostPosted: Fri Jun 19, 2020 10:01 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

I have made a debugging setup to try to zoom in on the driver issues .. it adds loads of PortAudio debug info to the wren_debug.log file.

https://bluehell.nl/wren/modules.2020.5.30.debug.zip

Please copy the contents to a unique directory to not mess up any original stuff, run wren_debug.exe and when issues seen please attach the file wren_debug.log here to a reply.

Hope this will help to zoom in a bit on the problems.

Edit: fixed the log file name.

_________________
Jan
also .. could someone please turn down the thermostat a bit.
Posted Image, might have been reduced in size. Click Image to view fullscreen.

Last edited by Blue Hell on Mon Jul 13, 2020 10:47 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
mythfx



Joined: Jun 08, 2020
Posts: 17
Location: Croatia

PostPosted: Mon Jul 13, 2020 9:12 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

where can i find wren.log file i cant see it in wren directory
Back to top
View user's profile Send private message
mythfx



Joined: Jun 08, 2020
Posts: 17
Location: Croatia

PostPosted: Mon Jul 13, 2020 9:17 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

so what i did .. i copied content from your zip file in new folder .. I named it wren and placed it in Local Disk (CSmile..Then i clicked on wren_debug and it started ..Created few new files but i cant see wren.log

btw sorry for late reply i thought nobody can do anything about it..but still came by today to check if somebody found any solution ..
Back to top
View user's profile Send private message
mythfx



Joined: Jun 08, 2020
Posts: 17
Location: Croatia

PostPosted: Mon Jul 13, 2020 9:26 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

there is wren_debug file txt document is that log file ?
Back to top
View user's profile Send private message
Airlock



Joined: Apr 06, 2007
Posts: 266
Location: Calabash, NC USA
Audio files: 49

PostPosted: Mon Jul 13, 2020 10:38 am    Post subject: Re: Audio error Reply with quote  Mark this post and the followings unread

mythfx wrote:
Im using win 10!


Hi! I have Wren running on a Win10 laptop with no problems, which laptop do you have?
Back to top
View user's profile Send private message
Blue Hell
Site Admin


Joined: Apr 03, 2004
Posts: 23782
Location: The Netherlands, Enschede
Audio files: 269
G2 patch files: 320

PostPosted: Mon Jul 13, 2020 10:44 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

mythfx wrote:
there is wren_debug file txt document is that log file ?


Oh - yes ..

it gets named after the exe file .. so it's not wren.log for the debug version .. but wren_debug.log .. sorry about that.

_________________
Jan
also .. could someone please turn down the thermostat a bit.
Posted Image, might have been reduced in size. Click Image to view fullscreen.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
mythfx



Joined: Jun 08, 2020
Posts: 17
Location: Croatia

PostPosted: Mon Jul 13, 2020 1:09 pm    Post subject: Re: Audio error Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Airlock wrote:
mythfx wrote:
Im using win 10!


Hi! I have Wren running on a Win10 laptop with no problems, which laptop do you have?


Fujitsu Lifebook E752
Back to top
View user's profile Send private message
mythfx



Joined: Jun 08, 2020
Posts: 17
Location: Croatia

PostPosted: Mon Jul 13, 2020 1:16 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Blue Hell wrote:
mythfx wrote:
there is wren_debug file txt document is that log file ?


Oh - yes ..

it gets named after the exe file .. so it's not wren.log for the debug version .. but wren_debug.log .. sorry about that.


hey it says The Extension log is not allowed when i try to attach the file here...
Back to top
View user's profile Send private message
Blue Hell
Site Admin


Joined: Apr 03, 2004
Posts: 23782
Location: The Netherlands, Enschede
Audio files: 269
G2 patch files: 320

PostPosted: Mon Jul 13, 2020 2:02 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Oh damn .. I'll fix that (:-) sec ...
_________________
Jan
also .. could someone please turn down the thermostat a bit.
Posted Image, might have been reduced in size. Click Image to view fullscreen.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Blue Hell
Site Admin


Joined: Apr 03, 2004
Posts: 23782
Location: The Netherlands, Enschede
Audio files: 269
G2 patch files: 320

PostPosted: Mon Jul 13, 2020 2:05 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Ah, it was as .log in the allowed extensions instead of just log .. lol I guess filename..log would have worked then .. anyways .. should be fixed now.
_________________
Jan
also .. could someone please turn down the thermostat a bit.
Posted Image, might have been reduced in size. Click Image to view fullscreen.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
mythfx



Joined: Jun 08, 2020
Posts: 17
Location: Croatia

PostPosted: Mon Jul 13, 2020 2:55 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Here it is...


wren_debug.log
 Description:

Download
 Filename:  wren_debug.log
 Filesize:  42.2 KB
 Downloaded:  55 Time(s)

Back to top
View user's profile Send private message
mythfx



Joined: Jun 08, 2020
Posts: 17
Location: Croatia

PostPosted: Mon Jul 13, 2020 2:55 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Let me know if i can do anything .. I would really love to try it Smile
Back to top
View user's profile Send private message
Blue Hell
Site Admin


Joined: Apr 03, 2004
Posts: 23782
Location: The Netherlands, Enschede
Audio files: 269
G2 patch files: 320

PostPosted: Mon Jul 13, 2020 3:42 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Ok, thanks!

It looks like it has some issues with using the "primary sound capture driver", and then it stops the audio altogether ... but looks like it is opening the ouput for audio ok.

So ... what would happen when you select no input at all? you might have to redo the istallation for that or edit the ini file .. whichever seems easier for you to do .. as I forgot to put an option in to select <nothing> .. it should work though with <nothing>

or, when you select the microphone as the input instead of that capture thing?

-- ok -- let me bundle up stuff a bit here ---

I can ope the primary capture thingie just fine here btw, and this laptop also has a realtek built-in sound device.

----

Hmm .. but I do have my laptop's microphone disabled.

----

Ah there is a way to select <nothing>

select a different API to use, then switch back to direct sound, and select no input but an output only.

----

But it still opens an input then ...

----

Aha .. select wasapi ... then select no input or output devices .. then accept that and quit wren without trying to let it make sound.

Next start wren agai, select direct windows directsound again, and select no input but do select an output .. ok that and quit wren, again without trying to let it make sound.

Open wren again, and check the audio devices selected, there should be no input device selected now, keep it that way.

Then try to make a simple patch, like an oscillator directly into an output module, and hit F9 to start audio output .. it may be loud when it works :-)

----

Let me know what happens please ... and when it does not work I'd like to see a log file again.

_________________
Jan
also .. could someone please turn down the thermostat a bit.
Posted Image, might have been reduced in size. Click Image to view fullscreen.

Last edited by Blue Hell on Mon Jul 13, 2020 4:01 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Blue Hell
Site Admin


Joined: Apr 03, 2004
Posts: 23782
Location: The Netherlands, Enschede
Audio files: 269
G2 patch files: 320

PostPosted: Mon Jul 13, 2020 5:03 pm    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

And for the next release there will be an option to properly select <nothing> for input or output or both ... although nothing will work when both are <nothing> .. hmm that seems just about right (:-)
_________________
Jan
also .. could someone please turn down the thermostat a bit.
Posted Image, might have been reduced in size. Click Image to view fullscreen.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
mythfx



Joined: Jun 08, 2020
Posts: 17
Location: Croatia

PostPosted: Tue Jul 14, 2020 5:50 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

do i do that with wren debug or original wren ? btw i tried with original wren and somehow it always automaticaly select input device..

I did all you said : select wasapi no input or output click ok close wren

open again select windows direct sound select no input but select output ..click ok close wren.. i open it again and there is input and output selected automatic without me selecting it..weird..
Back to top
View user's profile Send private message
Blue Hell
Site Admin


Joined: Apr 03, 2004
Posts: 23782
Location: The Netherlands, Enschede
Audio files: 269
G2 patch files: 320

PostPosted: Tue Jul 14, 2020 6:06 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Hmm .. okay .. I do not quite understand that .. but for the next release I have made it possible to explicitely select <nothing> for the input and for the output.

I can give you a pre-release to see if that helps .. do you prefer a 64 or a 32 bit version?

_________________
Jan
also .. could someone please turn down the thermostat a bit.
Posted Image, might have been reduced in size. Click Image to view fullscreen.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
mythfx



Joined: Jun 08, 2020
Posts: 17
Location: Croatia

PostPosted: Tue Jul 14, 2020 6:08 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

ok i finaly got the sound Smile What i did is i selected ASIO in audio panel instead wasapi and no input and output...also i deleted asio4all from my laptop as it didnt work when i tried it month ago but somehow in wren asio option left to be selected...

Then i clicked ok and shut down wren..then i opened again and selected windows directsound and selected output and closed wren again ..when i opened it patch was making sound Smile

But now i have other problem..audio signal is not clean it makes crackles alot..what can i do about that ?
Back to top
View user's profile Send private message
Blue Hell
Site Admin


Joined: Apr 03, 2004
Posts: 23782
Location: The Netherlands, Enschede
Audio files: 269
G2 patch files: 320

PostPosted: Tue Jul 14, 2020 6:14 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Maybe change the buffer size .. for DirectSound maybe use 4096 - this can be done in the Wave device selection screen at the bottom. For ASIO the buffer size is ignored BTW and it should be set trough the ASIO control panel then.

This will add quite some latency, but it might just work.

Setting 0 for the buffer size leaves the buffer size selection to PortAudio.

Also .. the debug version is quite slow, so better do not use that one, it was meant for diagnosing the audio issues only.

_________________
Jan
also .. could someone please turn down the thermostat a bit.
Posted Image, might have been reduced in size. Click Image to view fullscreen.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Blue Hell
Site Admin


Joined: Apr 03, 2004
Posts: 23782
Location: The Netherlands, Enschede
Audio files: 269
G2 patch files: 320

PostPosted: Tue Jul 14, 2020 6:21 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

Oh and Wasapi may perform better, or ASIO ;-)

I never really tried Windows WDM-KS .. but I think that is what Asio4all is based upon .. hmm just tried it .. the specified buffer size seems to be ignored for KS.

For DirectSound setting the buffer size does work, in that it changed the latency (as expected).

_________________
Jan
also .. could someone please turn down the thermostat a bit.
Posted Image, might have been reduced in size. Click Image to view fullscreen.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
mythfx



Joined: Jun 08, 2020
Posts: 17
Location: Croatia

PostPosted: Tue Jul 14, 2020 7:06 am    Post subject: Reply with quote  Mark this post and the followings unread

all i can use now is directsound if i change to other option wasapi, mme or wdm-ks i got error again and there is no sound..turning back to direct sound gives sound again lol


i changed buffer to 4096..it is better but there are still some crackles ..much less then before but no clean audio yet..

also how can i check if i have 32 or 46 bit wren ? my win10 is 64 bit so i guess 64 bit wren would be better to work with..

Last edited by mythfx on Tue Jul 14, 2020 7:32 am; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic
Page 1 of 2 [38 Posts]
View unread posts
View new posts in the last week
Goto page: 1, 2 Next
Mark the topic unread :: View previous topic :: View next topic
 Forum index » Instruments and Equipment » WREN
Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Forum with support of Syndicator RSS
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Copyright © 2003 through 2009 by electro-music.com - Conditions Of Use